ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث ترمینال و اپرون جدید فرودگاه مهرآباد (تهران)، کارفرما: شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران. .

طرح توسعه فرودگاه مهرآباد جهت دستیابی به تعداد مسافر سالیانه 20 میلیون مسافر در سال بهره برداري 1407، تعداد مسافر ساعت اوج به مقدار 6,630،افزایش ظرفیت پارك هواپیما، بهره وري، بروز رسانی و کاهش هزینه هاي عملیاتی، افزایش سطح سرویس راه هاي دسترسی، افزایش ظرفیت پارك خودرو و افزایش رضایت مندي مسافرین. به طوری که یکپارچه سازي اپرون هاي پراکنده و افزایش تعداد پارك پوزیشن ها با توجه به رده هاي مورد استفاده هواپیما در ناوگان هوایی ایران از حدود 42 عدد پارك پراکنده در شرایط کنونی به 56 پارك متمرکز، ساخت پارکینگ هاي طبقاتی مکانیزه در سه تراز منفی و دسترسی آسان به ترمینال با افزایش تعداد پارك خودرو از 4,200 خودرو در فضاهاي سرپوشیده و روباز موجود به حداقل7,800 خودرو در فضاي سرپوشیده با شرایط استاندارد و تامین استانداردهاي اعلام و اطفاي حریق و رعایت سرانه پارکینگ به ازاي هر خودرو 32 مترمربع از مهمترین اهداف این طرح می باشد.

با توجه به شرایط موجود مشتمل بر تعداد 42 پارک هواپیمایی و نیز تعداد 4,200 خودرو که امکان آلوده سازی در سطح این فرودگاه را فراهم می کنند. به صورت میانگین روزانه ۱,۵۰۰ کیلوگرم منوکسیدکربن، ۱۹۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم هیدروکربن، ۱,۷۰۰ تا ۱,۸۰۰ کیلوگرم اکسیدهای نیتروژن و ۴۵ کیلوگرم ذرات معلق در این فرودگاه منتشر می شود.

ظرفيت محاسبه شده براي تصفيه خانه فاضلاب 800 متر مکعب در روز پيش بينی می شود. نوع فاضلاب غير صنعتی و ناشی از آب بهداشتی است و می توان از سيستم هاي هوازي در جنوب غربی سايت در بالادست باند استفاده نمود.

شماتیک طرح احداث ترمینال و اپرون جدید فرودگاه مهرآباد