ارزیابی اثرات زیست محیطی (EIA) پروژه معدنکاری طلا،انباشتگاه باطله استخراجی و طرح مجتمع فرآوری طلای ماهرود (استان خراسان جنوبی)، کارفرما: شرکت فرنام حدید باستان.

هدف از اجرای این طرح، احداث و بهره برداری از کارخانه فرآوری طلای 24 عیار، با استفاده از روش فرآوری توام هیپ لیچینگ و تانک لیچینگ با ظرفیت تولیدی 121 کیلوگرم در سال طلا می باشد. در این راستا، معدن ماهیرود با ذخیره قطعی حدود 2,500 هزار تن با عیار متوسط 7/0 ppm می باشد. امکان استحصال از معدن، طی یک دوره زمانی 10 ساله برآورد شده است که کلیه کانسنگ های آن به کارخانه فرآوری (طراحی شده در داخل محدوده معدن ماهیرود) منتقل خواهد شد.

در این طرح سنگ معدن با مجموعه دو روش هیپ لیچینگ(Heap Leaching)  و مخزن (Vat Leaching) شست ‌و ‌شو داده می شود. بدین معنا که برای استخراج سنگ های معدن حاوی مقادیر کمتری از طلا (عیار کم طلا)، از روش هیپ لیچینگ استفاده می گردد. در حالیکه در سنگ معدن حاوی مقادیر بالای طلا (پرعیار)،  از روش تانک لیچینگ استفاده خواهد شد.

فعالیت های فاز بهره برداری شامل کلیه فعالیت های مرتبط با استخراج کانسارها از معدن و همچنین واحدهای فرآیندی به منظور تولید طلا از کانسارهای اکسیدی – سولفیدی طلای معدن ماهیرود شامل فعالیت های مدار خردایش، مدار سیانوراسیون، فعالیت های مرتبط با واحدهای جداگانه هیپ لیچینگ و تانک لیچینگ و همچنین واحد شستشو (الوشن) و الکترووینینگ می باشد.

در این تحقیق تمامی بررسی ها و مدلسازی ها با استفاده از نرم افزار MINTEQ انجام پذیرفته است که یک نرم افزار ژئوشیمی می باشد و توسط اداره محیط زیست آمریکا ارائه شده است. انواع الگوهای جذب، تعادل جرم بین فازهای جامد، مایع و گاز و معادلات تبادل جرم در این نرم افزار موجود است. همچنین نرم افزار دارای الگوریتم هایی به منظور بررسی و تصحیح ثابت های تعادل است. در این نرم افزار، زمان در نظر گرفته نمی شود، شرایط سینتیکی حاکم نیست و بیشینه جذب و حد نهایی واکنش ها که در زمان تعادل اتفاق می افتد، فرض می شود.

این نرم افزار توانایی شبیه سازی تمام فعل و انفعالات ژئوشیمیایی لازم بین مواد محلول در آب، مواد جامد در آب شامل کمپلکس های شیمیایی، رسوب، جذب، اکسیداسیون احیا را در شرایط مختلف دما pH  و Eh را دارد و در شرایط تعادل غلظت تمام ترکیبات شیمیایی موجود در بخش محلول جذب شده و یا رسوب یافته و دما، pH  و Eh تعادل را مشخص می کند.

این نرم افزار جهت حل مسائل تعادل شیمیایی، ابتدا اکتیویته هر یون را محاسبه می کند تا بتواند غلظت هر گونه را مطابق با معادلات واکنش جرمی محاسبه نموده و آنها را بر حسب اکتیویته های هر یون تعیین کند. سپس جرم کلی هر یون از غلظت های هر گونه که شامل آنیون باشد، محاسبه می شود. اگر جرم کلی محاسبه شده و جرم کلی ورودی برای هر یون با مقدار پیش فرض آن متفاوت باشد، اکتیویته جدیدی برای یون مذکور محاسبه شده و کل مراحل مجدداً تکرار می شود. پس از به تعادل رسیدن فاز آبی، شاخص اشباع (Index Saturation) برای هر جامد ممکن (جامد تحت اشباع) محاسبه می شود. لذا جامد دارای SI مثبت می تواند مطابق با استوکیومتری خود و سایر یون ها از سلول خارج شده و ته نشین شود (فوق اشباع) اما اگر محلول تحت اشباع باشد، عکس این عمل رخ می دهد.