طرح استخراج کانسنگ طلا از معدن زهمکان و احداث کارخانه فرآوری طلا، توسط شرکت توسعه زرصنعت طلای سبزواران، واقع در جنوب استان کرمان، 25 کیلومتر شمال غرب شهرستان فاریاب، بخش خور، دهستان زهمکان، آبادی زهمکان، جاده اصلی زهمکان، جاده فرعی زهمکان، می باشد. مسیر دسترسی از طریق جاده فاریاب به ارزوئیه می باشد که پس از طی 24 کیلومتر از فاریاب به سمت ارزوئیه، مسیر خاکی رو به شمال به سمت روستاهای نارمند، موردان و زهمکان و پس از طی هشت کیلومتر دوراهه به سمت زهمکان (سمت راست جاده) و پس از طی سه کیلومتر وارد محدوده معدن فاریاب می شود. نزدیکترین آبادی مسکونی (روستای زهمکان)، در فاصله پنج کیلومتری شمال کارخانه می باشد.
هدف از اجرای این طرح، تولید طلای 24 عیار، با ظرفیت 8/4 کیلوگرم در سال طلا (بالغ بر 16 گرم در روز طی 300 روز کاری در سال)، می باشد. در این راستا، معدن زهمکان با ذخیره قطعی حدود 16 هزار تن با عیار متوسط سه ppm به عنوان خوراک واحد فرآوری طرح می باشد. امکان استحصال از معدن، طی یک دوره زمانی 10 ساله برآورد شده است که کلیه کانسنگ های آن به کارخانه فرآوری (طراحی شده در داخل محدوده معدن زهمکان) منتقل خواهد شد.
در این طرح سنگ معدن با مجموعه دو روش هیپ لیچینگ(Heap Leaching) و مخزن (Vat Leaching) شست و شو داده می شود. بدین معنا که برای استخراج سنگ های معدن حاوی مقادیر کمتری از طلا (عیار کم طلا)، از روش هیپ لیچینگ استفاده می گردد. در حالیکه در سنگ معدن حاوی مقادیر بالای طلا (پرعیار)، از روش وت لیچینگ استفاده خواهد شد.
- در ارزیابی اثرات زیست محیطی (EIA)، با استفاده از مدل اجرا شده در نرم افزار ارزیابی چرخه حیات، GaBi6، کلیه جریانات آلودگی های فاز ساختمانی و بهره برداری ناشی از این طرح مورد بررسی قرار گرفته است.
- ارزيابي پتانسيل آسيبپذيري كيفي آبخوان: با استفاده از مدل DRASTIC به عنوان یک سیستم استاندارد برای ارزیابی پتانسیل آلودگی آبهای زیرزمینی اجرا شده است.
- به منظور مدلسازی ریسک زیست محیطی میزان انتقال آلودگی سیانور در محل دپوی باطله فرآوری از مدل حرکت آب در خاک غير اشباع، معادله ديفرانسيل جزیي با استفاده از الگوريتم مناسب، استفاده شده است. اجرای مدل VS2DT جهت این موضوع مطابق شکل ذیل است.
